13 Temmuz 2013 Cumartesi
İrmik Helvası
Gerekli Malzemeler:
5 su bardağı süt.
200 gr (8 çorba kaşığı) tereyağı.
2 su bardağı kadar şeker.
Yarım kg. irmik.
3 çorba kaşığı dolmalık fıstık.
İrmik Helvası Tarifi:
İrmik helvası için hazırlanan malzemelerden süt, tereyağı ve şekeri bir tencere içine koyun. Kısık ateşte şeker eriyinceye dek ısıtın. Arada bir tahta kaşık vasıtası ile karıştırarak bir taşım kaynatın ve ateşten alın. Şerbet kaynarken irmik ve fıstığı kalın tabanlı bir tencerenin içine koyun. Çok kısık ateşte, tahta kaşıkla sürekli olarak karıştırarak 40-50 dakika kadar kavurun. Fıstık ve irmik altın sarısı bir renk almış olmalı. İrmiğin güzel kavrulması çok çok önemli olduğu için hiç acele etmeyin. Az ya da fazla kavurmamaya özen gösterin. Güzel bir şekilde kavrulan irmik tenceresini ateşten alın. Tahta kaşık ile karıştırmaya devam ederek üzerine sıcak şerbeti ilave edin. (Bu sırada sıçrayabilir, dikkatli olun). Tencereyi tekrar ateşe koyun. Karıştırmaya devam edin ve çok kısık ateşte irmik sütü çekene kadar pişirin. Daha sonra ateşten alın ve tencerenin üzerine bir bez örtün. Onun üzerine de kapağını kapatın. Bu şekilde 15 -20 dakika kadar demlendirin. Yine tahta kaşık ile dikkatlice karıştırarak servis tabağına alın. Ilık olarak servis yapın. Dilerseniz yerken üzerine tarçın da serpebilirsiniz.
NOT: İrmik helvası buzdolabında sakladığında servis yapılmadan önce ısıtılmalı. İrmik tatlısı üzerine sade dondurma çok yakışacaktır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder