Mide şişkinliğini gideren 13 besin
Uzmanlar, genelde tuzlu ve yağlı yiyeceklerin neden olduğu mide şişkinliğinden sakınmak için şu besinleri öneriyor...
Portakal ve karpuz, içerdikleri su miktarıyla, vücuttaki fazlalıkların
atılmasına yardımcı oluyor. Bol miktarda su içeren bir diğer meyve olan
greyfurt, yağ yakan enzimler bakımından da zengin. Yoğurt da, sulu bir
gıda olarak portakal ve karpuzun mide şişkinliğine karşı işlevine benzer
özelliklere sahip. Bunun yanı sıra, midede zaman içinde biriken aşırı
gazı azaltan "iyi" bakterilerin büyümesine yardımcı oluyor.
Sarımsak, karaciğerdeki yağ seviyesini azaltarak, vücudun, şişkinliğe
karşı etkili olan hazmı kolaylaştırıcı biyokimyasal maddelerin
üretmesine yardım ediyor.
Kepek ve yulaf unu içerdiği lifle, şişkinliğin yaygın sebeplerinden
olan kabızlığın giderilmesinde etkili. Soğukya da sıcak tüketilen tahıl
ürünleri, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor. Uzmanlar, öğün başına en
az 5 gram kepekli gıda tüketimi öneriyor. Bununla beraber, aşırı lifli
gıda tüketimi, şişkinliğin artmasına neden oluyor.
Çilek ve yaban mersini, kuru kayısı ve erik de lif içeren meyveler
olarak, şişkinliğe karşı etkili ve sindirim sisteminin temizlenmesine
yardımcı oluyor. Et suyuyla yapılan çorbalar, çok sulu olmasına rağmen
doyurucu bir özelliğe sahip. Organik malzemelerle yapılan bu çorbaların
sodyum seviyesi de oldukça düşük.
MARUL, ISPANAK, LAHANA...
Marul, ıspanak, lahana ve pazı otu, uygun oranlarda lif, vitamin ve
mineral içeriyor. Bu yiyecekler ayrıca asit sindirimi sorunları,
kabızlık ve idrar yolu enfeksiyonuna karşı etkili. Nane, zencefil ve
papatya çayı da, hem normal şekilde tüketildiğinde hem de çay olarak
içildiğinde, midedeki gaza karşı etkili.
Pul biber ise yüksek tansiyon, felç ve kalp hastalıkları riskini
azaltıyor. Biberdeki kapsaisin maddesi, metabolizmayı hızlandırıyor ve
tatlı ihtiyacını da azaltıyor. Brokoli, karnabahar ve beyaz lahana,
vücuttaki zararlı oströjen miktarını azaltıyor. Buna karşı,
içerdiklerişeker miktarı, bu gıdaların sindirimini zorlaştırdığından,
makul ölçülerde tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Besin değeri düşük olsa da, salatalık, doğal bir idrar söktürücü
olarak, idrar seviyesini artırıyor ve vücuttan toksinlerin atılmasına
yardımcı oluyor. Salatalık, ayrıca, kükürt ve silikon bakımından zengin
ve ürik asitin böbreklerden atılmasında da etkili. Düşük sodyum ve
kalori miktarıyla da, diyetlerin ayrılmaz bir parçası.
Yüzde 85 oranında su içeren ananas, ayrıca içindeki bromelain denilen
enzim aracılığıyla, protein üretiyor, hazmı kolaylaştırıyor ve bazı mide
rahatsızlıklarına karşı doğal bir ilaç işlevi görüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder