Karpuz-peynir ikilisi kilo aldırıyor
Yaz mevsiminin
gelmesiyle serinletici ve kilo verdirici gıdalar tüketilmeye başlandı.
Karpuz ve peynir ikilisi ise bu gıdaların başında geliyor.
Uzmanlar bu ikilinin fazla tüketilmemesi konusunda uyarılarda
bulunuyor. Kilo vermek isterken kilo alınabileceğinin altı çiziliyor.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysun Yurdakul,
yaz mevsiminin gelmesiyle insanlarda su ihtiyacının arttığını dile
getirdi. Yurdakul, yüzme ve yürüyüş yapabilme imkanının olması, sebze ve
meyve çeşitlerinin bol olmasının kilo vermeyi hem zevkli hem de kolay
hale getireceğini söyledi. Ancak yaz döneminde sürekli tüketilen bazı
gıdaların sağlıklı ve kalıcı kilo verdirmediğinin altını çizen Yurdakul,
kısa zamanda kilo verdiren diyetlerin uygulanmaması konusunda uyarıda
bulundu.
Meyve diyetlerinin düşük kalorili, CHO(karbonhidratlar) içeriği yüksek
ve yağ içeriği düşük diyetler olduğunu belirten Yurdakul, ''Günlük
tüketmemiz gereken aminoasitlerden ve gerekli yağ asitlerinden
yoksundur. Bu tür diyetlerin uygulanmasıyla, kısa zamanda verilen fazla
kiloların çok azı yağdan olmaktadır. Çoğu kas ve sudan olduğu için diyet
bittikten sonra verilen kilolar fazlasıyla geri alınmaktadır. Ayrıca bu
diyetlerin sık yapılmasıyla metabolizma hızı bozulmaktadır.'' dedi.
Yazın diyet yapanlar ve öğünü hafif geçirmek isteyenlerin tercih ettiği
karpuz-peynir ikilisine dikkat etmesi gerektiğini anlatan Yurdakul,
"Özellikle karpuz peynir ikilisinin çok miktarda tüketilmesinin kilo
verdirmek yerine, kilo aldıracağı unutulmamalıdır." şeklinde uyarıda
bulundu. Yurdakul, tercih edilen peynirin çok yağlı ve tuzlu olması,
karpuz miktarının da fazla kaçırılmasının masum görünen bu öğünün tam
bir diyet faciasına dönüşebileceğini belirtti.
Bu sebeple bu ikilinin miktarının iyi ayarlanması ve ana öğün yerine
ara öğün olarak tüketilmesini öneren Yurdakul, şunları söyledi: "Ara
öğünlerde meyve - peynir ikilisini kullanmak hem keyifli hem de sağlıklı
olur. Ancak 15 adet üzümün veya 12 adet kirazın veya 5 adet eriğin veya
1 adet incirin 1 porsiyon meyve yerine geçtiğini düşünürsek akşam
yemekten sonra televizyon karşısında yenilen meyve tabaklarının ne kadar
kalorili olduğunu da bilmemiz gerekir. Özellikle belirtmeliyim ki,
diabet hastalarının da meyve şekerini fazla aldıkları zaman şekerlerini
yükselteceğini bilmeleri gerekir."
Yurdakul, yaz mevsiminin vazgeçilmezi olan karpuzun miktarı iyi
ayarlandığı zaman mükemmel bir antioksidant olduğunu aktardı. Karpuzun
potasyum ve posa içeriği yüksek ve C vitamini deposu olduğunu, büyük bir
dilim karpuzun C vitamini ihtiyacının yüzde 80'ini karşıladığını
bildiren Yurdakul, "Karpuz, içerdiği likopen ve beta karoten sayesinde
tam bir cilt yenileyicisi ve bağışıklık sistemi destekleyicisidir."
dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder