Mangal keyfiniz hastanede bitmesin!
Uzmanlar sıcak yaz aylarında özellikle dışarda yapılan mangal etleri konusunda önemli uyarılarda bulunuyor.
Özel Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Cemile Özatan, yaz döneminin yaklaşmasıyla birlikte mangal
keyfi yapmak isteyenlerin sağlıklı beslenme önerilerine dikkat etmeleri
konusunda uyarıda bulundu. Türk Anadolu mutfağında mangalın yerinin
oldukça büyük olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı Cemile
Özatan, “Biz mangalı, en sağlıklı bir şekilde pişirilmesi durumunda
beslenmede mutlaka öneriyoruz. Hatta en minimum şekilde sıklıkların
azaltılarak tüketilmesi de yine mangalın zararlarının azaltılacağı
anlamına geliyor.
Bu sebeple mangalda eti pişirirken dikkate almamız gereken birkaç
kuralımız var. Bu kurallardan bir tanesi, kırmızı eti en minimumda
tüketip, daha ağırlıklı beyaz et, tavuk ve balık tüketimine yer vermek.
Onun dışında mutlaka mangal
ile kömür arasında 15 santimetrelik mesafeyi koruyarak eti pişirmemiz
gerekiyor. Aynı zamanda duman kanserojen madde içerdiği için ve etimizi
kanserojen maddelerle beslediği için dumanı en aza indirebilmek için de
yağlı etlerden uzak durmamız gerekiyor. Çünkü yağlı etlerin yağı ve suyu
ateşe damlayıp dumanın daha fazla olmasını ortaya çıkaracaktır. Bunları
en aza indirmek sağlıklı bir mangal tüketiminde olumlu sebeplerden birkaç tanesidir” diye konuştu.
ETİN DÖRT KATI SALATA
Sağlıklı mangal
tüketiminde etin yanında mutlaka dört katı büyüklülüğünde salata
alımının yapılmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Özatan, “Salatanın
yanında, közlenmiş patlıcan, domates, biber tüketimi illaki olmazsa
olmazlarımız. Bunun yanında mangal
tüketiminin çok yoğun olması, kırmızı etin ve yağlı etin çok fazla
tüketilmesi kolesterol ve tansiyon değerini inanılmaz derecede
attıracağından, mangal
keyfinin hastanede bitmemesi adına minimumda daha sağlıklı besinlerle
alınmasını öneriyoruz. Mutlaka C vitamini yönünden taze sıkılmış meyve
suyu ya da maydanoz eklenmiş bol salatayı ihmal etmemek gerekiyor” dedi.
ÇİĞ ETİ TUTTUĞUNUZ MAŞAYLA PİŞMİŞ ETİ TUTMAYIN
Sağlıklı mangal hazırlama tekniklerinden de bahseden Özatan, “Bunlardan bir tanesi mangal tellerinin temiz olmasıdır. Mangal işlemi bittikten sonra mutlaka mangal
telinin temizlenmesi en azından bir sonraki keyfimize kadar kanserojen
madde içeriğinden kurtulmuş olacağı ve etimize yapışmasına engel
oluyoruz. Bunun yanında etin servis edilmesi aşamasında çiğ haliyle
tutmuş olduğumuz maşanın, pişmiş haldeki etimize dokunmaması gerekiyor.
Bu da en önemli kurallardan bir tanesi” şeklinde konuştu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder